טיפול בעצירות

תוכן עניינים

סובלים מעצירות, כאבים ונפיחות בבטן? כבר ניסיתם לשנות תזונה, דיאטת מיצים ואפילו חומרים משלשלים, אבל העצירות חוזרת ואפילו החמירה? הגיע הזמן לעבור אבחון שיגלה מהו מקור הבעיה לעצירות.

עצירות היא אחת הבעיות השכיחות ביותר בעולם, גם בישראל, על פי ההערכות לפחות עשרות אלפי ישראלים סובלים מעצירות ברמת חומרה כזו או אחרת. עצירות ככלל מצביעה על שינוי בהרגלי היציאות ויכולה לבוא לידי ביטוי בחוסר יכולת מוחלט להתרוקן לזמן ארוך, בהתרוקנות חלקית או בצואה קשה הדורשת מאמץ רב להוציאה. לרוב מוגדר שינוי בדפוסי היציאות כעצירות כאשר ישנן 2-3 יציאות בשבוע אחד, וכאשר זה קורה בשלושה שבועות לפחות מתוך שלושה חודשים. עצירות בדרך כלל נמשכת לתקופה קצרה בלבד. ישנם אנשים אצלם העצירות היא מצב מתמשך הגורם לכאב משמעותי וחוסר נוחות המשפיעים על איכות החיים.

טיפול בעצירות

עצירות מתבטאת בתנועת שרירי מעיים מועטה (פריסטלטיקה) שאיננה מספיקה על מנת לסלק מהגוף את הפסולת שהצטברה במעי הגס בזמן המתאים. לבעיה של עצירות מתמשכת יש השלכות בריאותיות רבות. אגירת הפסולת בגוף גורמת לתסמינים רבים שמובילים לירידה באיכות החיים: כאבי בטן, הרגשה של נפיחות ולחץ, גזים ועייפות. אם העצירות כרונית ונמשכת לאורך זמן, תיתכן עלייה גם במשקל. בנוסף ייתכנו צואה קשה ובעקבות זאת דימומים ואף היוצרות של טחורים.

כאשר העצירות ממושכת, הצטברות הרעלים במעי הגס, גורמת לספיגתם במעי ולכניסתם אל זרם הדם ומכאן לאיברי הגוף השונים. דרגת רעילות גבוהה באיברי הגוף עלולה לגרום להתפתחות מחלות דלקתיות שונות כגון דלקת מפרקים, לכאבי ראש ומיגרנות, אלרגיות ואף לגידולים ממאירים במעיים.

טיפול בעצירות – מהן הסיבות לעצירות?

מצבים שונים עשויים לגרום לעצירות:

  • תזונה

סיבים תזונתיים מסייעים למעיים לעבוד טוב יותר. כאשר לא צורכים מספיק סיבים תזונתיים עולה הסיכוי לעצירות. דוגמאות למזון המכיל סיבים תזונתיים: פירות, ירקות, דגנים, לחם מקמח מלא.

  • התייבשות

היעדר שתיית מים מספקת.

  • מחלות

עצירות יכולה להיגרם גם בשל מחלות מערכתיות, כגון סקלרודרמה או זאבת , או בשל מחלות שרירים או מחלות נוירולוגיות כגון טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון ושבץ, גידולים הלוחצים על המעיים ועוד. תסמונת המעי הרגיש (IBS) למשל, מהווה את אחד הגורמים השכיחים ביותר לעצירות.

  • הריון

השינוי ההורמונאלי שעובר גוף האישה במהלך הריון עלול לגרום לעצירות, כמו גם הלחץ שמפעיל הרחם ההולך וגדל על הקיבה ומערכת העיכול. סיבה נוספת היא תוספי הברזל הניתנים לחיזוק האישה ועוברה.

  • ישיבה ממושכת

ישיבה ממושכת וחוסר פעילות גופנית עשויים לגרום לחוסר תנועתיות גם במעיים, העלולה לגרום לעצירות.

  • הרגלי יציאות

התעלמות מן הדחף הטבעי להתפנות עלול לגרום לעצירות. אנשים המתאפקים כדי להימנע משימוש בשירותים ציבוריים, ואחרים מתאפקים פשוט משום שהם עסוקים מדי. לאחר זמן מה עלול הדבר לגרום לעצירות מתקדמת.

  • הפרעות פסיכיאטריות

קיימת עצירות בקרב אנשים הסובלים מדיכאון וחרדה, עם הפרעות פסיכיאטריות-פסיכולוגיות או כאלו שעברו בחייהם אירועים טראומטיים קשים.

  • תרופות

תוספי תזונה, כמו ברזל וסידן, ותרופות שונות, למשל סוגים שונים של אופיואידים עשויים לגרום לעצירות. לפני השימוש בתוספי תזונה ובתרופות אלה מומלץ לבדוק מהן תופעות הלוואי של התרופה. אם התרופה גורמת לעצירות ניתן לפנות לרופא.

מוכנים להפסיק לסבול ? לקביעת תור או מידע נוסף, השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם :

טיפול בעצירות – מהם סוגי העצירות

מרבית הסובלים מעצירות רצינית ,ללא חולי ברור שיכול להסביר את התסמינים, סובלים מאחת משתי הבעיות הבאות

עצירות חסימתית

מצב בו המעי הגס מתכווץ כראוי אך החולה אינו מסוגל לפלוט צואה מהחלחולת. ניתן לאשר אבחנה זו באמצעות בדיקות מיוחדות אשר מודדות את הלחץ ותפקוד השרירים בחלחולת ובפי הטבעת. (מנומטריה אנורקטלית ).

עצירות של מעי עצל

המאופיינת בתדירות נמוכה של יציאות כתוצאה מתנועתיות מועטה של המעי. מצב בו המעי הגס מתכווץ בקושי ואוגר צואה.

שני סוגים אלה מהווים כ־95 אחוז מכלל מקרי העצירות.

טיפול בעצירות – סימנים המחייבים פנייה לרופא

יש לפנות לרופא בכל מקרה של עצירות חדשה.

יש לפנות לרופא באופן דחוף כאשר

  • יש נוכחות דם בצואה

  • יש ירידה במשקל

  • ישנו כאב חמור בזמן היציאות

  • העצירות נמשכת למעלה מ3 שבועות ואין סיבה הנראית לעין כמו שינוי תזונתי ושינוי בשגרת החיים

  • בכל מקרה אחר המעורר חשש

  • לאנשים מעל גיל חמישים, מומלץ להיבדק בהקדם כדי לשלול מחלות העשויות לגרום לעצירות כמו סרטן המעי הגס ומחלות אחרות.

     

     

טיפול בעצירות – מדוע חשוב לטפל בעצירות, מהן הסכנות באי טיפול?

עצירות כרוכה בסבל רב ונזקיה מקומיים, ובהמשך גם המערכתיים, כגון הופעת טחורים, סדקים בפי הטבעת, צניחת איברי האגן, כאבי בטן, מעי רגיש, ואי־שליטה בסוגרים.

עצירות כרונית יכולה לגרום למעי רגיש ולהתפתחות של כאבי בטן, נפיחויות וגזים. הכאבים עלולים להפוך לתלונה העיקרית והמשמעותית ביותר. מצב זה דורש טיפול בעצירות וגם בכאבים.

מאמץ יתר קבוע וממושך של השרירים האגנים יכול לגרום לנזק לעצבים המצויים באזור האגן התחתון. מצב זה עלול להוביל לאי שליטה בסוגרים בגילאים מבוגרים יותר.

עצירות ממושכת אצל נשים בשילוב עם לידות מרובות או לידות קשות עלולה לגרום לצניחה של איברים באגן התחתון, לרבות צניחת הנרתיק, צניחת הרקטום. המאמץ הממושך בנשים שעברו מספר לידות או לידות קשות עלול להוביל לצניחה של אחד או יותר מהאיברים באגן התחתון ולהוביל לניתוח לתיקון הצניחה.

לבעיה של עצירות מתמשכת יש השלכות בריאותיות רבות. אגירת הפסולת בגוף גורמת לתסמינים רבים שמובילים לירידה באיכות החיים: כאבי בטן, הרגשה של נפיחות ולחץ, גזים ועייפות. אם העצירות כרונית ונמשכת לאורך זמן, תיתכן עלייה גם במשקל. בנוסף ייתכנו צואה קשה ובעקבות זאת דימומים ואף היווצרות של טחורים ופיסורה. כאשר העצירות ממושכת, הצטברות הרעלים במעי הגס, גורמת לספיגתם במעי ולכניסתם אל זרם הדם ומכאן לאיברי הגוף השונים. דרגת רעילות גבוהה באיברי הגוף עלולה לגרום להתפתחות מחלות דלקתיות שונות כגון דלקת מפרקים, לכאבי ראש ומיגרנות, אלרגיות ואף לגידולים ממאירים במעיים.

טיפול בעצירות – איך מטפלים?

שתיית מים מרובה

כדי להפחית את הסיכון שלכם לעצירות, הרבו בשתייה, בתזונה עשירה בסיבים תזונתיים ובפעילות ספורטיבית

להתרוקן בשעות קבועות

להרגיל את המעיים להתרוקן בשעות קבועות, בהן אתם נמצאים בדרך כלל במקום פרטי ונוח. עם זאת, חשוב להגיב לרצון הטבעי של הגוף לרוקן את המעיים ולא לדחות את ההליכה לשירותים.

טיפול התרופות להגדלת נפח הצואה

הטיפול התרופתי הרווח והנפוץ ביותר, לרוב יוצע כטיפול ראשון במקרים של עצירות, הוא תרופות ותכשירים להגדלת נפח הצואה בנוזלים. החומרים הללו מביאים לאגירה של נוזלים במערכת העיכול וכך מביאים לריכוך של הצואה, מה שמקל על היציאה שלה החוצה. התרופות הללו מכילות סיבים תזונתיים מעובדים ומחייבות שתייה מרובה למניעת התייבשות.

תכשירים אוסמוטיים

אם הטיפול להגדלת נפח הצואה אינו מביא להקלה בעצירות, או שהוא גורם לתופעות לוואי כמו נפיחות של הבטן, ניתן לעבור לטיפול בתכשירים אוסמוטיים. גם התכשירים האוסמוטיים גורמים לעלייה בשיעור הנוזלים בצואה באמצעות משיכת מולקולות מים לתוך חלל המעי.

משלשלים

השימוש בחומרים משלשלים מהווה מוצא אחרון לפתרון בעיית העצירות. הרופא יקבע האם השימוש במשלשלים נחוץ, וימליץ על סוג המשלשל המתאים ביותר.

טיפול בעצירות – הפתרון שעדיין לא ניסית!

ניסית כבר הכל והתייאשת: תזונה עשירה בסיבים, דיאטת מיצים ואפילו חומרים משלשלים ועדיין לא נמצא פתרון לבעיה. אם לא טיפלת במקור לעצירות היא תחזור שוב ושוב ועלולה להיות כרונית. חשוב לדעת כי חומרים משלשלים הם פתרון זמני שרק עלול להחמיר את בעיית העצירות שכן יגרמו לשרירי המעיים לא לעבוד ולהתפתחות של מעי עצל. בעיית העצירות רק תלך ותחמיר.
שימוש במשלשלים גורם להתמכרות לתרופות אלו ועם הזמן יש צורך לקחתם במינון גבוה יותר עד שאינן עוזרות כלל. גם השימוש בצמחים טבעיים שמכילי גליקוזידים (סנה, אלוורה…) ממכר ולא יעיל ועם הזמן נוצר נזק לתאי ריריות המעיים והתפתחות מחלת ה- MELANOSIS COLI, שגורמת לאפופטוזיס (צורה של מוות תאי). מחקרים הראו קשר להתפתחות סרטן המעי הגס.

טיפול בעצירות

טיפול בעצירות – מה כן ניתן לעשות? אבחון בגלגל העין יזהה את הסיבות לעצירות

איריס גייר, מומחית באבחון באמצעות הסתכלות על סימנים המופיעים בעין ומשקפים את מצב הבריאות של האדם (אירידיולוגיה וסקלרולוגיה) מאתרת את הגורם להתפתחות הבעיה הבריאותית, המקור לעצירות קשור במערכת העיכול, אולם יכול להיות שונה מאדם לאדם. הגורמים לעצירות יכולים להיות: הצטברות של רעלים במעיים, רמת חומציות גבוהה במעיים, תזונה דלה בסיבים תזונתיים, חוסר איזון ברובד החיידקים הטובים במעי (הפלורה של המעיים), חוסר איזון באנזימי עיכול המפרקים את המזון, פגיעה בשרירי המעיים האחראיים לפעולת הפרסטלטיקה שדוחפת את הפסולת אל מחוץ למעיים, חוסר איזון בקטריאלי, הימצאות פטריית קנדידה במעיים. כמו כן ייתכן כי העצירות הינה על רקע רגשי ועוד.

לפי ממצאי האבחון, מתאימה איריס את הטיפול לבעיה הספציפית , מתוך מגוון טיפולים טבעיים,  בהם התמחתה במרכז של ד”ר Jensen Bernard בארה”ב, הנחשב למרכז הגדול בעולם בתחומי הרפואה הטבעית והאבחון האירידיולוגי. לאיריס ניסיון גדול באבחון וטיפול באנשים שסובלים מעצירות והתייאשו כבר ממציאת פתרון.

על האבחון ומציאת הטיפול היעיל, ניתן ללמוד מדבריו של יעקב מנחם שסבל מעצירות ובעיות עיכול קשות: “הגעתי מיואש ומותש לגמרי, פיזית ונפשית לאחר מסע ייסורים של מעל שנתיים בניסיון למצוא מזור לבעיית העיכול הקשה שלי שכללה עצירות קשה, נפיחות בבטן וכאבים עזים יום יומיים, שהקשו עליי מאוד וגרמו לי לצער עקב הקושי התפקודי וקיום המצוות היומיומיות. אני מודה לך ולצוות על הסבלנות למרות שההתחלה איתי הייתה קשה. היום לאחר כ- 5 חודשים אני פשוט אדם חדש, זה מזעזע לחשוב למה הבורות שלנו בנושא תזונה ואורח חיים נכון יכולה לגרום. חזרתי לחיים, ללא תרופות, ללא בדיקות, ללא ייאוש וחוסר אונים. אני ואשתי מודים לך מקרב לב ומברכים אותך שתזכי להיות שליחה נאמנה לעוד הרבה אנשים”.

מכירה את הנושא מקרוב – טיפול בעצירות!

איריס הגיעה לתחום האבחון על פי גלגל העין בעקבות המקרה הפרטי שלה. לאחר שבמשך שנים ואינספור בדיקות לא התגלה המקור למחלתה. גם איריס סבלה מבעיות עיכול קשות, עצירות כרונית ועלייה במשקל, עייפות וחולשה. מבחורה צעירה ואנרגטית שמילאה תפקיד בכיר באחת מחברות התוכנה המובילות בארץ, נאלצה להתמקד בבעיותיה הבריאותיות, לעבור בדיקות רבות ואינספור התייעצויות עם מומחים. מתוך ייאוש פנתה לאבחון אירידיולוגי ובהתאם לתוצאות האבחון קיבלה טיפול שפתר את הבעיות מהן סבלה במשך שנתיים. לאחר שנרפאה בזכות האבחון האירידיולוגי והטיפול שניתן בהתאם, החליטה לשנות קריירה וללמוד אצל המומחים המובילים בעולם בתחום מדע האירידיולוגיה: ד”ר דניאל לו ריטו מאיטליה, ד”ר בלינפנטה מקנדה ובמרכז של ד”ר ברנרד ג’נסן בארה”ב. כיום איריס היא נציגת האיגוד העולמי לאירידיולוגיה (IIPA ) בישראל. את האבחון האירידיולוגי מבצעת איריס על ידי צילום העין במצלמה ומיקרוסקופ ייעודיים בעלי רזולוציה גבוהה ובעזרת תוכנת מחשב מתקדמת שיזמה את פיתוחה בשיתוף עם החוקרים המובילים בתחום מרחבי העולם.b

מוכנים להפסיק לסבול ? לקביעת תור או מידע נוסף, השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם :

עצירות היא לא גזרת גורל – יש פתרון!

טיפול בעצירות באמצעות אבחון אירידולוגי מקצועי יגלה מהו המקור לעצירות וטיפול מותאם ישפר את מצבכם וימנע מהעצירות להפוך לבעיה כרונית.

שאלות ותשובות בנושא טיפול בעצירות

ישנם מגוון מצבים שעלולים לגרום לעצירות תזונה, התייבשות, מחלות ועוד.

ישנם מגוון סוגי עצירויות ביניהם : עצירות חסימתית זהו מצב בו המעי הגס מתכווץ בצורה תקינה אך החולה אינו מסוגל להוציא צואה, עצירות של מעי עצל מתאפיינת בתדירות נמוכה של יציאות עקב תנועתיות מועטה של המעי לקריאה מקיפה כנסו לאתר.

כדי להפחית את הסיכון שלכם לעצירות, הרבו בשתייה, בתזונה עשירה בסיבים תזונתיים ובפעילות ספורטיבית
על מנת להפחית את הסיכון שלכם לעצירות עליכם להרבות בשתייה, לאכול מזון עשיר בסיבים תזונתיים, ולשלב פעילות ספורטיבית

אי טיפול בעצירות עלול לגרום לנזקים מקומיים ואף מערכתיים למשל הופעת טחורים, סדקים בפי הטבעת, צניחת איברי האגן, כאבי בטן, מעי רגיש, ואי־שליטה בסוגרים.

אבחון בגלגל העין יזהה את הסיבות לעצירות, איריס גייר, מומחית באבחון באמצעות הסתכלות על סימנים המופיעים בעין ומשקפים את מצב הבריאות של האדם

טיפולים נוספים בקליניקת איריס גייר